solvayIn Italië worden de grondstoffen voor Natriumbicarbonaat opgegraven. Natriumbicarbonaat wordt onder andere gebruikt in de farmaceutische, paramedische industrie en de voedselmiddelenindustrie. Omdat natriumbicarbonaat niet exploderend en ontvlambaar is, wordt het ook verwerkt in sommige poederblussers. Naast al deze toepassingen produceert Solvay, Natriumbicarbonaat ook onder de merknaam Meltron®. Meltron is zuiver natriumbicarbonaat, wat speciaal gefilterd op is korrelgrootte en hierdoor uitermate geschikt is om mee te stralen.

Stralen met natriumbicarbonaat (Meltron)
Op het moment dat de natriumbicarbonaat (Moh’s hardheid van 2,5) deeltjes het oppervlak raken verpulveren deze. Dit komt omdat het natriumbicarbonaat zeer zacht is, het is te vergelijken met de hardheid van een vingernagel. De deeltjes verpulveren bij impact en daardoor wordt er geen warmte verplaatst in het oppervlak.
Meltron® als Sodastraalmiddel is een voedselveilig (Foodgrade) en milieuvriendelijk straalmiddel welke o.a. in de voedselindustrie wordt gebruikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil op keramische en roestvrijstalen oppervlakken (bijv. transportbanden en ovens). Door gebruik te maken van Soda Stralen / Sodablasting is het gebruik van chemicaliën niet meer nodig.

Soorten:
De Meltron® straalmiddelen zijn te verdelen in 3 categorieën:  Straalsoda straal soda 
Meltron-GG, ( Grosso, Grote korrelgrootte)Sobijet Meltron stralen
Deze soort Meltron wordt gebruikt voor algemeen gebruik. Door de grote korrel is mogelijk ook zware vervuiling en verflagen te verwijderen.

Meltron-FX ( Fine, Fijne korrelgrootte)
Deze soort Meltron wordt gebruikt op oppervlakten die absoluut niet mogen beschadigen. U kunt hierbij denken aan het laag voor laag verwijderen van verf, het reinigen van houten meubelen en verwijderen van aanslag in condensors.

MSDS Meltron pdf

Naast de Foodgrade Meltron straalmiddelen beschikken wij ook over een straalmiddel dat uitstekend te gebruiken is voor het reinigen van gevels, beton, graniet.

Meltron-CM is Calsium/Magnesiumcarbonaat, het is voor de helft oplosbaar in water. Met Meltron-CM kunnen naast gevels ook verf(lagen) en graffiti verwijderd worden. Door de lage hardheid (3,5 Moh) veroorzaakt het straalmiddel minimale beschadiging aan het gestraalde oppervlak.